Spring navigation over

Regneark: Spildevandsrensning i det åbne land

Bornholms Regionskommune har netop sendt påbud til 112 husejere om, at de skal kvalitetssikre deres spildevand. Der er tale om ejendomme i det åbne landskab, langt fra offentlig kloak, hvor spildevandet typisk siver til søer eller åer. Og ikke altid til gavn for dyr eller planter – i f.eks. Spelling Å, Gyldenså og Kobbe å.

Derfor skal spildevandet nu renses. Sidste frist er 1. januar 2023. Der er principielt to løsninger. Enten et minirenseanlæg. Eller en bundfældningstank suppleret med en 30-45 meter langt sivedræn (alt efter jordbundens siveevne). Sivedrænet spreder spildevandet og giver jordens bakterier mulighed for at gøre indhug i spildevandets næringsstoffer med videre.


Den samlede pris for f.eks. en bundfældningstank og et sivedræn løber hurtigt op i 80-100.000 kr. Til gengæld er levetiden mellem 30 og 50 år.


Husk, at du kan få håndværkerfradrag til denne udfordring. Læs mere her.

Har du pengene eller kan du låne dem, så ringer du til en kloakmester og beder ham komme forbi og foreslå en løsning. Dit spildevand vil ikke længere belaste naturen – og det belønnes. Fremover skal du blot betale 0,79 kroner / m3 i spildevandsafgift. Og selvfølgelig give et bidrag – 528 kr. årligt - så du kan få tømt din bundfældningstank.

Bornholms Spildevand er forpligtet af statslig lovgivning til at tilbyde dig en anden model. Her skal du kun have en del af de samlede udgifter op af lommen her og nu. ’Udbetalingen’ er på 32.880 kr. Resten betaler du via henholdsvis et årligt gebyr på 693,75 og en forbrugsafgift på 40,45 kroner / m3.

Case: Vi tager udgangspunkt i f.eks. et anlæg til 100.000 kr., en mor-far-dreng-pige-familie med et årligt forbrug på 200 m3 og en 10 års periode.

Smider vi tallene i et regneark – så viser det sig, at selv om du skal af med 100.000 kr. i ’kloakmesterløsningen’, så går under 10 år, før ’kloakmesterløsningen’ er billigere end den løsning, Bornholms Spildevand kan tilbyde.

Du kan downloade regnearket her, indtaste kloakmesterens tilbud, estimere dit forbrug og indtast den årrække ind, som du gerne vil beregne på. Husk, at et voksent menneske bruger mellem 40-50 m3 vand om året.

Download regneark


Link til håndværkerfradrag.


Har du spørgsmål, så tøv ikke med at kontakte Bornholms Energi & Forsyning, 56 900 000.