Spring navigation over

Derfor er elpriserne så høje

De høje elpriser kan nu mærkes for alvor. Krigen i Rusland presser gas- og olieprisen. Det presser prisen på strøm. Krigen i Rusland kom oveni en situation med lav vindmølle- og vandkraftproduktion vi har haft en varm og tør sommer med tørke i Europa. Derfor er elprisen høj. Ikke kun i Skarpeskade, ikke kun i de nordiske lande, men i hele Europa, i hele verdenen.


Der er ingen tvivl om, at de høje elpriser er kommet for at blive lidt endnu. Priserne slår rekord efter rekord i øjeblikket. Den 29. august 2022 nåede markedsprisen op på et nyt historisk rekordhøjt niveau for en enkelt time: 6,48 kroner for én kwh i ren elpris uden afgifter og moms.

 

- Vi kommer ikke til at se en ren elpris på over 6 kroner som gennemgående tendens, men jeg vil vurdere, at vi til fyringssæsonen 2022 vil nærme os dette niveau, så det skal kunderne være forberedt på, vurderer afdelingschef i Bornholms Energi & Forsyning, Peter K. Rustand. 

 

Den rene elpris udgør kun en mindre del af din elregning. Hertil kommer en afgifter og penge til det selskab, som sørger for vedligehold af transformatorstationer, kabler med videre. Men prisstigningen på den rene el er nu så voldsom, at den slår igennem hos hr. og fru Kofoed.

Hårdest ramt bliver de forbrugere, der har det største forbrug - typisk kunder med elopvarmede huse og erhverv. Elbilejerne kommer også til at mærke, at det bliver dyrere at tanke den op, vurderer Peter K. Rustand:

- Tanker man f.eks. 700 kwh pr. måned, så vil det over en tre måneders periode betyde en samlet ekstraregning på mere end 2.000 kr. - alene som følge af prisstigningerne.Håber, at niveauet normaliseres
Peter K. Rustand tror godt, at priserne kan stige yderligere.

- Prisen på strøm rammer ikke et normalt leje lige med det samme. Det står fast. Den seneste udvikling viser os, at der reelt ikke er noget loft over, hvor meget priserne kan stige. Fortsætter krigen, bliver det en kold vinter i Europa og er der fortsat usikkerhed omkring de russiske gasleverancer, så vil vi se de høje priser fortsætte og evt. stige. Vi kan håbe på, at vejret vil være vådt og blæsende vinteren over, hvilket vil hjælpe med stabilisere priserne.

Peter K. Rustand er ikke i tvivl. De aktuelle prisstigninger vil gøre ondt:

- Hvis man allerede nu kan se, at regningen bliver uoverkommelig at betale, så kontakt os hurtigst muligt, så prøver vi at finde en løsning. 

Derudover opfordrer el-chefen til, at bornholmerne sparer på strømmen:

- Har du elvarme, så bør du overveje en varmepumpe, da den er væsentligt mere effektiv. Strømmen er meget dyr lige i øjeblikket og vil være det også det næste stykke tid.

Ring eller skriv til os, hvis du er i tvivl om, hvad de høje priser betyder for netop din økonomi. Vi sidder klar til at rådgive dig og svare på alle dine spørgsmål.

- Gå ind på www.beof.dk/minforsyning og find ud af, hvor meget strøm du bruger. Så får du et overblik.

 

 

20 tips og tricks til en lavere elregning