Sådan bliver din elregning skruet sammen

Der er tre gode årsager til, at det kræver lidt af en indsats at blive gode venner med sin elregning og forstå, hvordan den er skruet sammen.
1) Der er sat nogle rammer om elmarkedet, som ikke alle gør det 100 procent nemt at kommunikere. Så tilgiv dig selv, hvis du må læse denne her pjece to gange og alligevel sidde tilbage med et par spørgsmål.
2) Strømsælger-branchen konkurrerer i en meget lille boksering, hvor det er svært at gøre en forskel. Elmarkedet er voldsomt reguleret - det er ofte svært at gøre en forskel på prisen. Vi kender det fra andre brancher - når det er svært at få et godt stød ind på konkurrenterne, så plejer kreativiteten med at skabe sig konkurrencefordele at stige. Strøm er et relativt kompliceret produkt, så det kan man ikke sælge på samme måde som mobiltelefonabonnementer eller tyggegummi.
3) Selskaber som Bornholms Energi & Forsyning (og resten af branchen) har ikke været gode nok eller haft ambitioner om at blive verdensmester i gennemskuelige produkter, priser og regninger. Men nu gør vi et forsøg.
Regler er indrettet sådan, at der skal fire aktører til, for at du kan få ristet dit brød eller kølet din mælk.
1. Der er selskaber som producerer strøm.
2. Disse selskaber sælger først deres strøm til den nordiske el-børs.
3. Der er selskaber, som køber strøm på børsen og sælger strømmen videre til forbrugerne. Det vil sige, at prisen på strøm svinger. To eksempler. Hvis det blæser meget om natten, så producerer vindmøllerne meget strøm. Samtidig er forbruget lavt. Det medfører, at prisen på strøm også er lav. To: En lang periode uden nedbør vil reducere de svenske vandkraftværkers produktion. Og så stiger prisen på strøm.
4. Der er selskaber, som transporterer strøm via kabler og transformatorstationer - og sørger for at der altid, altid, altid, altid er strøm i dine stikkontakter.
Ambitionen var at skabe et robust, sikkert, gennemsigtigt, gennemskueligt marked præget af konkurrence.
Et marked, hvor udbud og efterspørgsel bestemmer prisen. Et marked, hvor der var strøm nok og med en-for-alle-og-alle-for-en-aftaler, som sikrede, at ingen i Norden skulle mangle strøm, selv om et større anlæg i f.eks. Kristiansstad brød sammen.
Derfor har Bornholms Energi & Forsyning et datterselskab - Bornholms Elproduktion A/S - som producerer strømmen og sælger den videre til den nordiske elbørs.
Derfor har vi et datterselskab ved navn Bornholms Energi A/S, som køber strøm og rettigheder til strøm på den nordiske elbørs.
Når du skal købe strøm
Du kan frit vælge, hvem du vil købe strømmen af. Og her er der mange firmaer at vælge imellem. Disse firmaer, heriblandt Bornholms Energi & Forsyning, agerer mere eller mindre som børsmæglere, som sælger og køber strøm og rettigheder til strøm på den nordiske elbørsen – på dine vegne.
Når du skal have leveret strømmen
Men du kan ikke vælge, hvem der skal transportere strømmen. Det selskab, der ejer og vedligeholder kablerne, transformatorstationerne og masterne i dit område er berettiget til at modtage betaling for sine ydelser. Prisen er i stort omfang givet, reguleret af staten.
Denne model er valgt for at sikre gennemskuelighed og transparens, som det hedder på administrator-dansk. Og konkurrence på prisen strømsælgerne imellem.
Du skulle i princippet have tre regninger
Din elregning består af tre hovedelementer.
1. Du køber strøm.
2. Du køber transport af din strøm via elnettet
3. Du skal betale skatter og afgifter.
I princippet skulle du så have tre regninger:
1. Én fra firmaet, som du har købt strømmen af.
2. Én fra selskabet, som er ansvarlig for, at strømmen kommer hele vejen ud til der, hvor du bor.
3. Én fra skatteministeren, som har opkræver afgifter og moms med mere på strømmen.
Men nej. Reglerne siger, at det firma, der sælger selve strømmen (blandt andet Bornholms Energi & Forsyning) skal håndtere regningen for transport af strømmen og - på statens vegne - opkrævningen af elafgifter med videre.
Det betyder, at din elregning som udgangspunkt er i overdreven risiko for at blive ganske uoverskuelig, upædagogisk og teknisk.
Har du så elbil, solceller, elvarme eller lignende, så stiger kompleksiteten. Elregningens pædagogik udfordres også af både abonnementer og varierende priser afhængig af, hvad tid på døgnet, man skal have transporteret sin strøm. Det stiller krav til os som selskab, at vi er knivskarpe på kommunikationen - selv om også dette område er reguleret af staten (faktureringsbekendtgørelse) og så er der lige et par tekniske forhindringer, som også lægger sten i vejen. I løbet af 2023 vil vi tage livtag med de andre udfordringer - og vi vil, med din hjælp, forsøge at blive verdensmestre i disciplinen :-).