Fast eller variabel ?

Vores produkt Det Enkle Valg låser selve elprisen fast i tre måneder. Derfor har vi hidtil kaldt det for vores fastprisprodukt. Prisen er fast for en periode af 3 måneder ad gangen. Samme pris hele døgnet.
Foruden vores pris på selve strømmen består din all-inklusive elregning af udgifter til netselskab (selskabet, der vedligeholder kabler, ledninger, transformatorstationer og sender strømmen helt ud til din stikkontakt), energiafgifter til staten, et mindre beløb til det store danske elnet – og så selvfølgelig de sædvanlige 25 procent moms.
Hertil kommer årlige abonnementer til både Bornholms Energi & Forsyning og det bornholmske netselskab Trefor/Elnet Øst.
I Danmark, Sverige og Norge har vi valgt at indrette vores markedsmodel sådan, at alle der producerer strøm sælger deres strøm til den nordiske elbørs - Nordpool.
Herefter bliver strømmen købt og solgt. En række elhandlere køber strøm til deres kunder på børsen. Selvfølgelig for at sælge den videre til deres kunder.
Bornholms Energi & Forsyning producerer strøm. Men vi er også elhandler, agerer som børsmægler og køber strøm på børsen til vores kunder.
Grunden til at vores politikere valgte denne løsning var, at man mente, at Sverige, Norge og Danmark ville nyde godt af en høj grad af fleksibilitet i energiproduktionen. At det var en måde at integrere store mængder af vedvarende energi i vores elsystemer. Robust. Fleksibel. Prisfast. Sådan har det da også været. Indtil energikrisen. Indtil Putin.
En af styrkerne ved det nordiske elmarked er normalt fleksibiliteten i energiproduktionen. I Norden har vi alt fra vind- og solenergi, vandkraft, kernekraft og biomasse. Landene supplerer hinanden. For eksempel: Når det ikke blæser så meget i Danmark, kan man via det åbne nordiske elmarked hente el fra Norge, som har masser af vandkraft.
Vedvarende energikilder som vind og sol er leverer nogle gange meget og nogle gange meget lidt. Kombinerer man de vedvarende energikilder med mere fleksible kilder såsom biomasse og vandkraft samt anden termisk produktion, så bliver energisystemet mere robust.
Det vil sige, at når vi på Bornholm har overskudsstrøm, så leverer vi til resten af Norden. Når det er overskyet og flagene hænger, så får vi f.eks. strøm fra vandkraft i Norge.
Men her og nu kan det nordiske elmarked ikke håndtere den historisk store ubalance mellem udbud og efterspørgsel. Blandt andet derfor har Bornholms Energi & Forsyning i højere grad end tidligere måtte træde til og støtte det nordiske elsystem med reservekraftproduktion.
Du Man kan følge de bornholmske energistrømme, som Danmarks Tekniske Universitet holder styr på deres hjemmeside.
Hvorfor er strømmen dyrere mellem 17 og 21?
Din all inklusive elregning indeholder - foruden køb af strøm - også udgifter til et netselskab, som er ansvarlig for transport af din strøm.
Danske netselskaber er i stigende grad begyndt at differentiere deres priser afhængig af belastningen på deres net. Således også på Bornholm.
Trefor/Elnet Øst, som er vores netselskab her på Bornholm, har differentierede priser og er pt. dyrest mellem klokken 17 og 21.
Trefor/Elnet Øst udgør kun lige over 10 procent af din elregning. Så når du som fastnetkunde sparer på strømmen mellem 17-21, så er den kun en brøkdel af din samlede all inklusive elregning, som bliver påvirket.
Trefor/Elnet Øst ændrer takster i forbindelse med årsskiftet. Download en oversigt over ændringerne.