DAGENS SPARETIPS

Følg elpriserne

 

Hvis du har vores produkt Det Frie Valg, har du et timepris-produkt, hvor strømprisen svinger i takt med udbud og efterspørgsel på den nordiske elbørs - Nordpool.

 

Det giver varierende priser over året, over døgnet - afhængig af både internationale konjunkturer, kriser og vejrlig.

 

Derfor giver det god mening at holde sig ajour med 'dagens elpriser' - så man ikke kommer til at trykke start på vaskemaskine, tørretumbler og elbil-laderen i de perioder, hvor strømmen er absolut dyrest. Kan man flytte sit forbrug til perioder, hvor strømmen er billigst - så aflaster man naturligvis budgetkontoen, men man er sandsynligvis også med til at give den grønne udvikling et skub i den rigtige retning. Strømmen er næsten altid billig, når solen skinner og vinden blæser.

 

Hvis du har vores produkt Det Enkle Valg, er der også god mening i at følge lidt med i elpriserne. Her er der også penge at spare ved at flytte sit forbrug - ikke så meget på grund af elprisen, men på grund af nettarifferne.

Selve elprisen på Det Enkle Valg fastsættes én gang hver 3. måned. Elprisen ligger fast. Døgnet rundt. I 3 måneder. Det giver tryghed på den korte bane. Du kender prisen - uanset, hvad Putin, Hamas og vejrguderne f.eks. kan finde på af ulykker, som påvirker den internationale økonomi - og dermed prisen på energi.

 

Er der fred, ingen fare og en nogenlunde stabil prisudvikling, vil Det Enkle Valg næsten altid være dyrere end timeprisprodukterne. Bornholms Energi & Forsyning og alle de andre elsælgere pådrager sig nemlig en risiko ved at sælge fastprisprodukter. Den risiko skal dækkes ind på en eller anden måde - typisk som en form for risikopræmie på prisen pr. kWh.

 

For at kunne levere et fastprisprodukt som Det Enkle Valg køber Bornholms Energi & Forsyning (og alle de andre elsælgere) rettigheder til en vis mængde strøm til en fast pris til levering engang i fremtiden.

 

Eksempel: Fastsætter vi en kvartalspris den 01.10, så sker det på basis af vores køb af rettigheder på elbørsen de foregående tre måneder.

 

Udfordringen er, at vi ikke altid ved præcist, hvor meget strøm vi sælger. Det afhænger af vejret. Det afhænger også af prisudviklingen, hvor høje priser typiske vil betyde mange skift fra det ene produkt til det andet. 

 

Eksempel: Vi køber f.eks. 100 rettigheder, men sælger måske kun 90. Måske fordi vi fik en varm vinter. Vi har derfor 10 rettigheder i overskud, som vi ikke kan bruge til noget - og er derfor nødt til at sælge disse rettigheder. Er vi uheldige, så er prisen gået ned, fordi ingen af de andre elsælgere mangler strøm. Er vi heldige er prisen gået op, fordi der er efterspørgsel. 

 

Et andet eksempel: Krigen i Ukraine fik skabt usikkerhed om de europæiske gaslagre var store nok. Det fik energipriserne til at eksplodere, herunder strømprisen.

 

Elprisen på den nordiske elbørs gik kun én vej. Det betød, at kunder med timepris-afregning (Det Frie Valg) fik nogle meget store elregninger, mens kunder med kvartalspriser (Det Enkle Valg) i et vist omfang kunne ride stormen af, fordi havde købt strøm til en fast pris. 

 

Det fik naturligt nok mange kunder til at skifte fra Det Frie Valg til Det Enkle Valg. Det betød, at Bornholms Energi & Forsyning kom til at stå i en situation, hvor vi måtte købe ekstra strømrettigheder i et marked med meget høje priser, for så at sælge til den videre til den lave kvartalspris.

 

 

 

Variabel pris eller kvartalspris? 

 

Ja, tak. Jeg vil gerne skifte til Det Frie Valg

(Det variable timeprisprodukt)