Seneste nyt og varslinger
Bor du i Klemensker, har du netop modtaget et aflæsningskort fra os. Vi skal bruge dine aflæsninger for at kunne beregne dit vandforbrug og afregne spildevand. Det tager kun to minutter!
Biomasse er biologisk materiale, som for eksempel dyr, planter og andre levende organismer. Når man taler om biomasse i forhold til at producere energi (strøm eller varme), så kan det for eksempel være halm, træflis og træpiller.
Der har været debat om Bornholms Energi og Forsynings kontor i København, og vi ønsker at forklare, hvorfor det er nødvendigt.
Kontoret sikrer adgang til specialiserede medarbejdere og styrker samarbejdet med politiske beslutningstagere og nøgleaktører i energi- og forsyningssektoren.
Det er en vigtig del af vores indsats for at gøre Bornholm til et grønt foregangsområde og bidrage til den bæredygtige omstilling – både lokalt og nationalt.
Bornholms Energi og Forsynings populære udlodningspulje, God Energi, er igen åben for afstemning. Denne gang kæmper ni lokale projekter om en samlet pulje på 125.000 kroner, som skal fordeles blandt de initiativer, der får flest stemmer fra bornholmske el-kunder.
Puljen uddeles fire gange om året og støtter projekter, der gør Bornholm grønnere eller styrker fællesskabet gennem kultur- og idrætsaktiviteter. I alt uddeles 500.000 kroner årligt, og denne anden runde byder på et bredt udvalg af projekter, som bornholmerne nu kan stemme på.
Ni lokale projekter med god energi
De ni projekter i denne runde spænder bredt og viser endnu en gang, hvordan bornholmerne arbejder for at styrke øens fællesskab og bæredygtighed:
- Shelterplads i Aarsdale: Aarsdale Borgerforening vil skabe nye friluftsmuligheder med en shelterplads tæt på Højlyngsstien og kyststien.
- Borde og bænke til Kanaløen: Hasle og Omegns Byting vil gøre Kanaløen endnu mere indbydende med tre robuste bord- og bænkesæt.
- Aktiviteter for unge med ADHD: ADHD-foreningen Bornholm planlægger gokart, minigolf og bowling for at styrke sociale relationer og trivsel blandt unge med ADHD.
- Ensomhedsbekæmpelse på tværs af generationer: Ældre Sagen Bornholm og Bornholms Ungeråd vil samle unge og ældre om en event for at fremme dialog og forståelse.
- Scala Sommerbio: Scala Gudhjem ønsker at gentage succesen med gratis filmvisninger under åben himmel i Holkadalen.
- Genstart af Østerlars Boldklub: Østerlars Boldklub søger støtte til at genoplive klubbens aktiviteter og skabe et nyt samlingspunkt for byen.
- Bæredygtigt muldtoilet i Klemensker: Klemensker Land- & Byforening vil etablere et bæredygtigt toilet i et populært fællesområde med hundepark og shelterplads.
- Nyt tag til værkstedsbygning i Rønne: Bornholms Golfklub søger midler til et nyt tag, der vil forbedre arbejdsforholdene for ansatte og frivillige.
- Bæredygtig skydning i Svaneke: Svaneke Skytteforening ønsker at investere i en luftriffel for at fremme bæredygtig skydning og reducere miljøbelastningen.
Fællesskab og bæredygtighed i fokus
Formålet med puljen er at støtte projekter, der gør Bornholm til et bedre sted at bo og besøge. Projekterne er udvalgt på baggrund af, hvor godt de fremmer fællesskab, bæredygtighed, samt kultur- og idrætslivet på øen.
“Vi er utrolig glade for at se så mange spændende ansøgninger, der alle arbejder for at skabe et bedre Bornholm. Det er dejligt at opleve, hvordan bornholmerne engagerer sig i at styrke både fællesskabet og bæredygtigheden,” lyder det fra Bornholms Energi og Forsyning.
Stem og vær med til at gøre en forskel
Alle med en bolig på Bornholm kan stemme på deres favoritprojekt. Det er el-kunder hos Bornholms Energi og Forsyning, der har stemmeretten, men da alle med en bolig også er spildevandskunder, har hele øen mulighed for at deltage i afstemningen.
Pengene fordeles ud fra den procentvise stemmefordeling, men Bornholms Energi og Forsyning forbeholder sig retten til at foretage en selvstændig vurdering af fordelingen.
Sådan stemmer du
Afstemningen er nu åben, og bornholmerne kan stemme frem til 12. december 2024.
Stem på det projekt, du mener, fortjener støtte til at gøre Bornholm endnu bedre. Din stemme er med til at give God Energi til øen!
Har du spørgsmål om afkøling og afkølingsafregning? Eller vil du gense de vigtigste pointer fra vores kundemøder?
Så har vi samlet præsentationerne fra vores velbesøgte kundemøder, hvor fagfolk delte praktiske råd og gav uddybende forklaringer om, hvordan du kan optimere din afkøling, spare penge og forberede dig på afkølingsafregningen i 2025.
Tak til alle, der deltog i vores kundemøder og bidrog med deres gode spørgsmål.
Vi ser frem til at hjælpe endnu flere med at optimere deres fjernvarmesystem og få styr på afkølingen.
Hvad kan du finde i præsentationerne?
Vores slides giver dig en samlet oversigt over alle de vigtigste emner, vi gennemgik på kundemøderne:
- Hvordan opnår du en god afkøling?
Praktiske tips til korrekt indstilling af radiatorer, brug af gulvvarme og vedligeholdelse af dit varmeanlæg. - Hvorfor er afkøling vigtig?
En forklaring på, hvordan god afkøling kan reducere energi- og varmeforbrug, spare penge og samtidig skåne miljøet. - Hvad betyder afkølingsafregning for dig?
En gennemgang af, hvordan afkølingsafregningen fungerer, når den træder i kraft 1. januar 2025, og hvordan du kan opnå en bonus – eller undgå en afgift – afhængigt af din afkøling.
Download præsentationerne
Klik her for at se eller downloade præsentationerne fra møderne.
Få mere viden om afkøling og afkølingsafregning
Vil du dykke endnu mere ned i, hvordan du kan forbedre din afkøling eller har spørgsmål om afkølingsafregning?
Video om afkøling
Du kan også se eller gense TV 2 / Bornholms reportage med en af vores afkølingsfolk Henrik Glimberg, hvor han hjælper en af vores fjernvarmekunder med at få bedre afkøling.
Se videoen i artiklen her på tv2bornholm.dk
6 gode råd
Du kan også downlade vores 6 gode råd om afkøling her.
Har du stadig spørgsmål?
Vores afkølingsfolk er klar til at hjælpe.
Du kan kontakte dem genne vores kundeservice på telefon: 56 90 00 00
Dårlig afkøling koster penge og er skidt for miljøet.
Det har været nogle af vores budskaber på de to kundemøder, som vi indtil videre har afholdt om afkøling. Det sker i forbindelse med, at der fra 1. januar 2025 indføres afkølingsafregning for alle fjernevarmekunder uden for Rønne.
De to kundemøder har fundet sted i hhv. Nexø og Allinge. Møderne har været velbesøgte, og vores afkølingsfolk er blevet mødt af engagerede og nysgerrige bornholmere.
Til møderne har vi blandt andet uddelt en flyer med "6 gode råd til bedre afkøling". Hent flyeren her.
Flyeren indeholder også et skema, hvor du kan se, om du for din fjernevarme i 2025 skal betale en afgift eller skal have penge tilbage.
Sådan bruger du skemaet
Du skal først finde to punkter: Din fremløbstemperatur (temperaturen på fjernevarmevandet, når det kommer ind i din bolig) og returtemperaturen (temperaturen på vandet, når det forlader din bolig).
På det sted, hvor de to punkter mødes i skemaet, finder du, den forventede afgift eller bonus, som din afkøling vil medføre for hele året.
Spørgsmål til afkølingsafregning
Vil du gerne vide mere om afkøling, afkølingsafregning og hvordan det kommer til at påvirke din fjernvarmeregning?
Så kontakt vores dygtige kundeservice på tlf. 5690 0000 eller læs mere her.
Bornholms Energi & Forsyning inviterer fjernvarmekunder til tre kundemøder om den nye afkølingsafregning, hvor deltagerne får mulighed for at lære mere om, hvordan de kan optimere deres varmeforbrug og potentielt opnå økonomiske besparelser. Møderne finder sted i Nexø Hallen, Bornholms Idræts- og Kulturcenter i Allinge, samt Aakirkebyhallerne i Åkirkeby.
Hvad er baggrunden for det nye datterselskab under Bornholms Energi og Forsyning, og hvad betyder det for Bornholm? Tirsdag aften inviterede BEOF øens borgere til kaffe og kage, mens ledelsen fremlagde visionerne for Bornholms Vedvarende Energi A/S.
Omkring 40 borgere deltog i mødet i Aarkirkeby-hallerne, hvor bestyrelsens forperson Helle Munk Ravnborg bød velkommen. Derefter fulgte oplæg fra administrerende direktør Claus M. Andersen, økonomidirektør Jonas Krøier Hansen og afdelingschef Julius Kofoed, inden der blev åbnet for spørgsmål fra salen.
Et af de centrale emner var de økonomiske rammer for det nye selskab. Økonomidirektøren forklarede, at kapitalen, som stammer fra salget af elnettet, nu er på 600 millioner kroner. En femtedel er afsat til kapitalsikring, mens resten skal investeres i projekter, der fremmer Bornholms grønne omstilling.
Bornholms Vedvarende Energi A/S er oprettet med henblik på at varetage investeringer i vedvarende energianlæg. De kommende investeringer afhænger til dels af, hvornår Energiø Bornholm bliver en realitet. Fokus er på små og mellemstore projekter som batteriløsninger til strømoplagring og solcelleanlæg på kommunale bygninger, da der p.t. ikke er planer om store vedvarende energiprojekter på selve Bornholm. Strategien bygger på "mange bække små", hvor flere mindre initiativer samlet vil styrke forsyningssikkerheden og på sigt gerne skulle gøre vedvarende energi billigere på øen.
De fremmødte fik indsigt i, hvordan planlagte investeringer vil skabe værdi for Bornholm gennem lokale initiativer. Her blev der luftet ideer om blandt andet solceller på offentlige bygninger og optimering af energiforbruget ved spildevandsanlæg.
Aftenen blev afsluttet med en åben dialog, hvor bornholmerne kunne stille spørgsmål og dele deres synspunkter. Der blev udvekslet kritiske spørgsmål, konstruktive input og nye ideer. Flere deltagere roste den åbne tilgang og så frem til den grønne udvikling, der blev præsenteret som en central del af Bornholms fremtid.
Følgende gælder for Trefor El-net Øst:
Priserne i Net 911 ændres pr. 1. januar 2025.
De nye priser er meldt ind i DataHub pr. 2024-08-30 og pr. 2024-10-02. Priserne kan ligeledes findes på TREFOR El-nets hjemmeside på https://www.trefor.dk/elnet/priser/ og under 'se historiske og fremtidige priser'.
TREFOR El-net Øst ændrer derudover også metode for effekttariffering for B-høj, A-lav og A-høj kunder. I stedet for den nuværende statiske 12 måneders effekttariffering effektueres dynamisk 12 måneders effekttarifering pr. 1. januar 2025.
Følgende gælder for Trefor El-net:
Følgende er gældende for net 244.
TREFOR El-net har opdateret priser pr. 1. november 2024. Priserne falder fra nuværende niveau og er derfor indsendt til Datahub 2024-09-30.
Ligeledes har TREFOR El-net indmeldt nye priser pr. 1. januar 2025.
Priserne stiger fra det nuværende niveau og er derfor meldt ind til DataHub 2024-08-30 og overholder således varslingsfristen på 4 måneder jf. standardaftalens afsnit 14.6.3.
TREFOR El-net ændrer derudover også metode for effekttariffering for B-høj, A-lav og A-høj kunder. I stedet for den nuværende statiske 12 måneders effekttariffering effektueres dynamisk 12 måneders effekttarifering pr. 1. januar 2025.
Tirsdag 1. oktober har Bornholms Energi & Forsyning (BEOF) delt den første pulje penge med ”God Energi” ud til gavn og glæde på Bornholm. Det er bornholmerne, der har været med til at bestemme, hvordan de 125.000 kroner er blevet fordelt. Det blev to projekter fra Nordlandet, der løb med flest støttekroner, men alle de otte initiativer som bornholmerne havde indstillet, har fået støtte fra puljen.
Fra 1. januar 2025 indfører BEOF afkølingsafregning for alle fjernvarmekunder uden for Rønne.
I 2022 havde 57 procent af de danske fjernvarmeselskaber indført en form for afkølingsafregning. Formålet er at sikre, at kunderne betaler så lidt som muligt for deres fjernvarme ved at udnytte fjernvarmen bedre. Det betyder nemlig, at fjernvarmeværkerne bliver mindre belastede, og der bruges mindre halm og flis i produktionen. Dette fører til en lavere CO2-udledning og billigere varmeproduktion. Det er til glæde for både kunderne, BEOF og miljøet.
Du kan høre mere om afkølingsafregning på en af vores tre kommende kundemøder, hvor vi vil svare spørgsmål og hjælpe kunderne godt i gang.
- Nexø Hallen – Tirsdag den 5. november fra kl. 16:00–18:00
- Bornholms Idræts- og Kulturcenter, Allinge – Torsdag den 7. november fra kl. 16:00–18:00
- Aakirkebyhallerne – Torsdag den 14. november fra kl. 19:00–21:00
I forbindelse med etableringen af en ny spildevandsledning fra pumpestationen ved Balka Havn til Nexø, mangler vi nu kun at lægge en særlig type asfalt – slidlagsasfalt - på Skansevej i Balka.
Vores entreprenør starter fræsning af den eksisterende asfalt den 26. september. Arbejdet forventes at tage 1-2 dage. Hvis vejret tillader det, vil nye asfalt blive udlagt i starten af den følgende uge – dvs. uge 40.
Trafikanter skal være opmærksomme på, at arbejdet vil genere trafikken på visse tidspunkter.
Vejarbejdet kan blive udskudt ved regnvejr eller temperaturer under 10 grader, og i så fald venter vi på bedre vejrforhold.
De fleste af os ser på spildevandet som noget vi bare skal af med. Men det rummer faktisk mange muligheder og er en vigtig brik i den grønne omstilling.
Det kan både tjene penge til bornholmerne, det kan bidrage til produktionen af grønt brændstof og alt i det kan faktisk genbruges.
Fra i dag kan bornholmerne for første gang stemme om hvilke projekter, der skal have mest støtte fra puljen ”God Energi på Bornholm” i Bornholms Energi A/S. Projekterne er meget forskellige, og der kan stemmes på alt fra en sauna i Rønne til en musikcamp for børn. I alt otte bornholmske projekter kæmper nu om fordelingen af den samlede pulje på125.000 kroner.
Den grønne bladmærkeordning, som flere bornholmske virksomheder har kunne bruge, som en del af deres el-aftale, udfases 1. september. Men el-aftalen ændrer sig ikke, for virksomhederne er stadig garanteret, at den strøm de køber, er certificeret med grønne oprindelsesgarantier fra vedvarende energikilder på Bornholm. Forskellen ligger alene i, at vi ikke må mærke certificeringen med de grønne blade.
Prisen på den nye el-aftale med en fast el-pris, der hedder MånedsEnergi, er billigere end den gamle, Det Enkle Valg. Det viser en opgørelse fra Bornholms Energi & Forsyning. Og det er glædeligt og helt som forventet, siger direktør, Claus Andersen.
Tidligere sprechstallmeister i Cirkus Benneweis og nuværende sangerinde i Fede Finn & Funny Boyz – Judy Glosted – skal besøge alle øens plejecentre i dagene fra den 8. til 11. juli. Initiativet er støttet af Bornholms Energi & Forsyning, som havde svært ved at sige nej til den gode idé.
Fire bornholmske lærlinge har bygget møbler til Klima- og Energiscenen på Folkemødet. Læs mere om de bornholmske lærlinge her
Har du en el-aftale med Bornholms Energi & Forsyning, så får den nu en opdatering. Den bliver mere tidssvarende og nemmere at forstå for dig som kunde. På nogle af aftalerne vil der kunne opnås rabat og lavere priser. Samtidig oprettes der en ny udlodningspulje, som skal bakke op om miljøet samt idræts- og kulturlivet på Bornholm.
Den 1. juli 2024 får kunderne hos Bornholms Energi & Forsyning nye el-aftaler at vælge mellem. Indholdet minder om de gamle, men med flere små justeringer.
- Vi vil gerne gøre det mere enkelt for vores kunder at forstå, hvad de forskellige el-aftaler indeholder, derfor har vi justeret lidt på indholdet og givet dem nye navne, siger Tania Schrøder Thøgersen, der er afdelingschef for Kunder og Kommunikation, i Bornholms Energi & Forsyning.
To velkendte el-aftaler og en ny
De to velkendte el-aftaler, der har henholdsvis variabel og fast elpris, får nye navne og justeres.
Det variable el-aftale, der indtil 1. juli hedder, Det frie valg, udgår og privatkunder, som har denne el-aftale i dag, bliver automatisk flyttet til den nye el-aftale, der hedder TimeEnergi. Det hedder den, fordi kundernes pris er variabel og varierer time for time.
Bornholms Energi & Forsyning sætter samtidig prisen ned på det såkaldte spottillæg, den del af kundes samlede elpris, der bl.a. dækker Bornholms Energi & Forsynings handelsgebyr. Spottillægget reduceres fra 10 øre til 6,25 øre, et fald på 37,5%. Samtidig får de kunder, der har et stort el-forbrug, fordi de måske har en el-bil eller en varmepumpe, yderligere rabat på spottillægget.
Den el-aftale med fast pris, der indtil 1. juli hedder Det enkle valg, udgår, og kunderne bliver automatisk overført til MånedsEnergi. Den nye aftale kaldes MånedsEnergi idet elprisen pr. kWh er fast en måned ad gangen. I stedet for at prisen fastsættes for tre måneder ad gangen som i den gamle el-aftale, så bliver den fremover prissat hver måned. Og det er der en god grund til, forklarer Tania Schrøder Thøgersen:
- For at kunne tilbyde vores kunder en fast elpris, så køber vi elektriciteten løbende i perioden inden den bliver brugt. Det betyder, at vi løber en risiko, når vi køber el. For vi risikerer både at indkøbe for meget og til for høj en pris. Når vi gør perioden kortere, så bliver vores risici markant mindre, og det kommer vores kunder til gode. Vi forventer, at det kommer til at betyde lavere priser for de af vores kunder, der fortsat vil have en fast pris, men de bedste priser – over tid - forventer vi dog at kunne tilbyde med TimeEnergi.
I forbindelse med opdateringen af de to kendte el-aftaler, lancerer Bornholms Energi & Forsyning også en ny el-aftale, SamletEnergi, som er for private kunder, der har flere forbrugssteder. Det kan for eksempel være, at man udover sin bolig har et sommerhus eller en pendlerbolig ovre. De kunder vil fremover kunne samle alle elregninger på én opkrævning. Det betyder en årlig besparelse på 240 kroner pr. forbrugssted, der bliver sammenlagt.
Kunder får indflydelse på ny pulje, der skal støtte på Bornholm
Bornholms Energi & Forsyning har i en årrække støttet fritids- og foreningslivet på Bornholm, lige fra Wonderfestiwall, Folkemødet, Etape Bornholm til Ungdomsfodbolden på Bornholm. Med de nye el-aftaler vil Bornholms Energi & Forsynings el-kunder nu få indflydelse på hvilke initiativer, der skal have en hjælpende hånd.
- Som kunde er man nemlig automatisk med til at bidrage til en nyoprettet udlodningspulje, der skal støtte miljøet samt idræts- og kulturlivet på Bornholm, fortæller direktør Claus M. Andersen.
- Som en stor fællesejet virksomhed på Bornholm, vil vi gerne skabe ”Mere Bornholm”. Det vil sige, at vi gerne vil bidrage til at gøre Bornholm til et endnu bedre sted at bo og være. Det gør vi på mange måder, ved blandt andet at levere sikker og effektiv forsyning på Bornholm og ved at være med til at skabe vækst og arbejdspladser her på øen. Men det gør vi også gennem forskellige samarbejdsaftaler og sponsorater. Nu åbner vi så også for denne nye udlodningspulje, hvor vi inddrager vores kunder, så de kan være med til at bestemme hvilke initiativer, der skal have en hånd i ryggen her på Bornholm, siger han.
El-kunderne skal stemme fire gange om året. Den nye pulje udlodder en halv million kroner hvert år.
Der er også justerede el-aftaler til erhverv.
Læs mere om el-aftalerne her til private og til erhverv: https://www.beof.dk/2024
24.05.2024: Pressemeddelelse
Tre lygtepæle i Rønne kan nu oplade din el-bil
Tre lygtepæle i den gamle bydel i Rønne har lagt krop til en transformation og kan nu oplade din elbil samtidig med, at de sørger for lys i gaden. Det er Bornholms Energi & Forsyning, der står for projektet i samarbejde med Bornholms Regionskommune og Danmarks Tekniske Universitet. Projektet skal gøre det nemt for bornholmere at være en del af den grønne omstilling.
Nu kan borgere og besøgende i den gamle bydel i Rønne oplade deres elbil i en lygtepæl. Tre lygtepæle er nemlig blevet indviet tidligere på ugen, fordi de er blevet ombygget, så de nu også kan bruges som ladestandere.
Sammen med Danmarks Tekniske Universitet og Bornholms Regionskommune tester Bornholms Energi & Forsyning, hvorvidt det giver mening at bruge lygtepæle som ladestandere til elbiler.
- Vi vil gerne undersøge om det er muligt at udnytte den ekstra el-kapacitet, der er til rådighed i lygtepælene. På den måde kan vi undgå at grave den gamle bydel op og lægge nye kabler for at imødekomme, det stigende behov for lademuligheder, vi forventer i fremtiden, siger Claus M. Andersen, direktør i Bornholms Energi & Forsyning.
Formålet med forsøget er at finde ud af, hvordan beboere i ældre bydele, som ikke kan parkere på egen grund, alligevel kan oplade deres elbiler tæt på deres hjem.
- Vi ved, at folk, der har elbiler, gerne vil lade dem op tæt på, hvor de bor. Derfor håber vi, at det her forsøg vil gøre det nemt for bornholmere og besøgende på Bornholm, at være en del af den grønne omstilling, siger Claus Andersen, direktør i Bornholms Energi & Forsyning.
Claus M. Andersen sætter sin en elbil til opladning. Foto: Bornholms Energi & Forsyning
Bornholmerforsøg til hele verden
Der er lignende forsøg andre steder i verden, blandt andet i England, ikke desto mindre har projektet et stort potentiale, siger Chresten Træholt, der er lektor og som varetager projektet på DTU.
- Hvis borgerne tager ladestanderne til sig, kunne man forvente, at også andre ø-samfund og gamle bykerner i Danmark såvel som i resten af verden ville bruge teknologien. På den vis har projektet nogle store perspektiver, siger han.
De tre ladestandere kan hver især oplade med 3,8 kW, hvilket betyder, at det tager noget længere tid end normalt at nå en fuld opladning af sin bil. En sådan forventes at tage en nat.
Prisen på en opladning vil dog være billigere end normalt, da Bornholms Energi & Forsyning ikke må tjene penge i forsøgsperioden.
Projektet er støttet af Vissingfonden.
Projektforløb
De tre lygtepæle står på hhv. Dampmøllegade 29 - 31, Møllegade 19 og Smedegade 10 - 12 i Rønne. De er klargjort og fungerer nu også som opladere til elbiler. Der er optegnet en parkeringsbås ud for hver af dem. Testperioden varer omkring otte måneder.
Har du spørgsmål til pressemeddelelsen eller andet praktisk så kontakt
Katja Hemming Hansen, kommunikationsansvarlig, Bornholms Energi & Forsyning, mobil: 3131 7009.
08.05.2024
Bornholms Energi & Forsyning udvider direktionen og ændrer i ledelsen med stærke hjemvendte bornholmere
Bornholms Energi & Forsyning har udvidet direktionen og foretaget ændringer i ledelsen, for at stå endnu stærkere til en fremtid med flere store udviklingsprojekter. Det gælder for eksempel transformationen af kraftvarmeværket i Rønne og udvikling af de muligheder som Energiø Bornholm bringer. Direktør Claus Andersen er optimistisk på Bornholms vegne.
Bornholms Energi & Forsyning har udvidet direktionen og ændret i ledelsen per 1. maj med stærke profiler, der alle tre er hjemvendte bornholmere.
Koncernens økonomichef, Jonas Krøier Hansen, er blevet udnævnt til økonomidirektør/CFO og direktionsassistent, Julius Kofoed, er udnævnt til chef for kommerciel infrastruktur. Sofie Persson, der kommer fra en stilling som kontorchef i Beskæftigelsesministeriet, er fra 1. august ansat som leder for direktionssupport.
For alle tre gælder det, at der er tale om hjemvendte bornholmere med stærke professionelle kompetencer, der skal være med til at lede selskabet ind i en spændende fremtid.
Bornholms Energi & Forsyning skal i de kommende år balancere hensynet til både en fortsat effektiv daglig drift og en række større udviklingsprojekter i flere af forsyningsselskaberne. For eksempel skal der etableres en ny struktur for renseanlæggene på Bornholm, der skal foretages investeringer i vedvarende energianlæg og derudover, skal det centrale kraftvarmeværk i Rønne transformeres, så det kan få en ny rolle i energisystemet i forbindelse med etableringen af Energiø Bornholm. Det kræver nye kompetencer og en øget eksekveringskraft.
- På hver deres felt vil Jonas, Julius og Sofie styrke Bornholms Energi & Forsyning og sikre, at vi har de rigtige kompetencer til at lede selskabet på den rejse, vi skal ud på. Vi har nu sat et kompetent hold, der skal lede Bornholms Energi & Forsyning i de kommende år, og jeg glæder mig meget til samarbejdet med de tre nye, stærke profiler, sammen med den øvrige ledelse og de dygtige medarbejdere i Bornholms Energi & Forsyning, udtaler adm. direktør Claus Andersen.
Bornholms Energi & Forsyning skaber nye arbejdspladser og skal tiltrække talent til Bornholm
Bornholms Energi & Forsynings mål er at skabe udvikling, vækst og arbejdspladser på Bornholm. Øen står overfor markante muligheder i forbindelse med etableringen af Energiø Bornholm, og for at kunne gribe dem, får forsyningsvirksomheden brug for at oprette nye stillinger og kunne tiltrække den nødvendige arbejdskraft til at besætte dem.
- Vi har brug for dygtige mennesker, til at drive Bornholms udvikling i de kommende år. Det kræver to ting – at der er nogen, der har lyst til at flytte til øen, eller måske tilbage til øen – og, at vi formår at skabe nogle attraktive arbejdspladser. Jeg er stolt over, at vi i Bornholms Energi & Forsyning har formået at skabe nogle rammer, der kan tiltrække så stærke profiler. At der er tale om tre hjemvendte bornholmere, som efter gode uddannelser og en række spændende jobs ’ovre’ flytter retur til øen med familien, gør jo bare historien endnu bedre. Det gør mig optimistisk på øens udviklings vegne, siger Claus Andersen.
En økonomidirektør med bornholmske rødder
Der er kun én af de nye ledere, der kommer udefra, nemlig Sofie Persson, de to andre er hentet hos Bornholms Energi & Forsyning selv. Heriblandt den nye økonomidirektør.
- Efter i en årrække at have løftet rollen som økonomichef i Bornholms Energi & Forsyning er det for mig et naturligt næste skridt at tage endnu mere ansvar for selskabets udvikling og træde ind i direktionen, siger Jonas Krøier Hansen, og fortsætter:
- Jeg er glad for den tillid, som bestyrelsen har vist mig og ser frem til træde ind i den nye rolle, hvor det er helt afgørende, at vi lykkes med at skabe værdi for bornholmerne ved fortsat at drive selskabet så effektivt som muligt, men også ved at sikre, at vi er klar til fremtiden.
Den adm. direktør og den nye økonomidirektør har arbejdet sammen siden Claus Andersen tiltrådte 1. januar 2021.
- Jeg har nu i tre et halvt år haft et tæt samarbejde med Jonas og er derfor meget opløftet over at kunne fortsætte det gode samarbejde i en endnu tættere konstellation. Jonas vil være en meget dygtig økonomidirektør, som jeg er sikker på, vil have en økonomisk sikker hånd på rattet i Bornholms Energi & Forsynings fortsatte positive udvikling, slutter Claus Andersen.
Jonas Krøier Hansen
Jonas er uddannet cand.merc.aud og har siden 2017 været ansat i Bornholms Energi & Forsyning, senest i en stilling som økonomichef. Jonas har tidligere været ansat hos KPMG, Georg Jensen og NKT. Jonas er bosat i Rønne med sin hustru og tre børn.
Julius Kofoed
Julius er uddannet cand.polit og har siden 2021 været ansat i Bornholms Energi & Forsyning , senest i en stilling som Direktionsassistent. Julius har tidligere været ansat i Dansk Energi (nu Green Power Denmark) og Deloitte. Julius er bosat i Svaneke med sin hustru og tre børn.
Sofie Persson
Sofie er uddannet cand.scient.pol og er ansat i Bornholms Energi & Forsyning per 1. august 2024. Sofie kommer fra en stilling som kontorchef i Beskæftigelsesministeriet. Sofie har tidligere haft stillinger både som fuldmægtig, departementschefsekretær samt ministersekretær i ministeriet, ligesom Sofie har erfaring fra Christiansborg og en udstationering i Bruxelles. Sofie er flyttet til Svaneke i februar 2024, hvor hun bor med sin mand og to børn.
Den samlede chefgruppe udgør per 1. maj 2024
Claus. M. Andersen, adm. direktør
Jonas Krøier Hansen, økonomidirektør
Julius Kofoed, afdelingschef for kommerciel infrastruktur
Ole Dissing, afdelingschef for forsyning
Jeppe Eimose Waagstein, afdelingschef for forretningsudvikling
Tania Schrøder Thøgersen, afdelingschef for kunder & kommunikation
Om Bornholms Energi & Forsyning
Vi leverer sikker og effektiv produktion og forsyning af strøm, vand, varme og spildevand til bornholmerne. Men lige så vigtigt for os er det at understøtte det bornholmske samfunds udvikling - også i fremtiden. Derfor arbejder vi hver dag på at udvikle morgendagens grønne energisystem. Det gør vi sammen med en række af verdens største organisationer og internationalt førende forskere med Bornholm i centrum som anerkendt test-ø. Det er vores omkring 150 medarbejdere, der får det til at ske.
Kontakt for interview:
Claus M. Andersen, adm. direktør, Bornholms Energi & Forsyning, mobil: 2723 1533
Har du spørgsmål til pressemeddelelsen eller andet praktisk så kontakt:
Katja Hemming Hansen, kommunikationsansvarlig, Bornholms Energi & Forsyning, mobil: 3131 7009.
Bornholms Energi & Forsyning med overskud: 22 millioner går tilbage til bornholmerne
2024.04.22: Bornholms Energi & Forsyning Holding A/S lander et samlet overskud på lige over 83 millioner kroner i 2023. Et overskud der, ifølge direktøren, er afgørende for, at selskabet kan ruste sig til at kunne foretage de massive investeringer, der er behov for, for at lykkedes med fremtidens grønne energiforsyning på Bornholm. Et overskud der samtidig sender 22 millioner tilbage til bornholmerne. Derfor er der stor tilfredshed med resultatet i forsyningsselskabet.
- Jeg er meget tilfreds og meget stolt af mine medarbejdere, siger en glad direktør i Bornholms Energi & Forsyning A/S, Claus M. Andersen, om regnskabet for 2023. Og forpersonen i selskabets bestyrelse stemmer i:
- Det er et regnskab, der er al mulig grund til at være tilfreds med, siger Helle Munk Ravnborg.
For 2023 har været et godt år med et samlet overskud på lige over 83 millioner, hvor forsyningsselskabet har opnået solide overskud i de to kommercielle selskaber, Bornholms El-produktion A/S og Bornholms Energi A/S.
- Vi har fået genskabt værdierne i Bornholms Energi A/S ovenpå en række år med tab på grund af energikrisen, vi har fortsat en stærk indtjening i Bornholms El-produktion A/S, og vi har fået et flot afkast på vores formue. Så vi har generelt en sund økonomi i vores selskaber, siger direktøren, der mener, at netop det er tvingende nødvendigt.
- Vi er forskånet for at have kommercielle ejere, der skal have udbetalt udbytte, derfor kan vi bruge vores overskud til at investere i tiltag, der medvirker til at holde priserne nede for bornholmerne, og som styrker vores forsyning på Bornholm både nu og i fremtiden.
Overskuddet skal skabe nye muligheder for Bornholm
Som et eksempel på en investering, der gavner flere formål, nævner Claus M. Andersen, at Bornholms Energi & Forsyning er i færd med at sætte batterier og solceller op på flere af selskabets vandværker. Et tiltag, der skal sikre at nødforsyningen drives af vedvarende energi, men som også tjener penge til vandværkerne, da batterierne leverer såkaldte ”balanceydelser”, der kan sælges på el-markedet. Noget tilsvarende gør sig gældende på varmeværket i Østerlars.
- Det holder både prisen nede for varmekunderne samtidig med, at vi gavner naturen og klimaet, siger Helle Munk Ravnborg.
I 2023 har det været muligt for Bornholms Energi & Forsyning at tilføre afkast fra kommercielle midler til både fjernvarme, vand og spildevand, på samlet 22 millioner kroner. Det er penge, der direkte skaber værdi for bornholmerne og er med til at holde priserne i ro, på trods af at selskabets udgifter stiger, siger direktøren.
- Det er vi stolte af, og det er med til at understrege, hvad vi kan, når vi har et godt økonomisk fundament. Og det gælder også på lang sigt, siger Claus M. Andersen og fortsætter:
- I de kommende år vil vi på forskellig vis lede efter flere af disse muligheder, hvor de forskellige sektorer supplerer hinanden, de såkaldte sektorkoblingsmuligheder, når vi foretager investeringer, netop med henblik på at skabe direkte besparelser for bornholmerne. Derudover ser vi ind i store investeringer i vores spildevandsinfrastruktur de kommende mange år, vi øger investeringerne i lagrings-teknologi, for vi skal finde ud af, hvordan vi kan lagre energien fra sol og vind, Bornholm skal have en fossilfri energiproduktion, og så skal vi også have økonomi til at gribe de muligheder som Energiø Bornholm genererer.
I den forbindelse begyndte Bornholms Energi & Forsyning sidste år at undersøge, hvordan den overskudsvarme, der kommer fra både energiøens transformeranlæg og fra et eventuelt fremtidigt Power-To-X-anlæg, kan udnyttes. I stedet for at overskudsvarmen ”går op i røg”, så kan den i stedet ledes direkte ud i bornholmernes fjernvarmenetværk, fortæller Claus M. Andersen.
- Det er både smart set i et miljøperspektiv, men det er også smart for bornholmernes pengepung. Men det er klart, at hvis vi vil realisere sådan et set-up, så kræver det, at vi har noget at stå imod med. Og det er 2023-regnskabet med til at sikre, siger han og slutter:
- Med det her regnskab står vi et rigtig godt sted i forhold til at kunne træffe de nødvendige og langsigtede beslutninger. Dem der giver mest mulig værdi både for Bornholm, bornholmerne – og for vores fælles fremtid.
Download Årsrapport og ESG 2023
FAKTA OM BORNHOLMS ENERGI & FORSYNING
Bornholms Energi & Forsyning A/S består af et holdingselskab og seks datterselskaber. De tre af selskaberne er kommercielle, det gælder Bornholms Energi og Forsyning A(S, Bornholms Energi A/S og Bornholms El-Produktion A/S, hvor Bornholm El-Produktion A/S’ aktiviteter indenfor varmeproduktion dog er underlagt varmeforsyningslovens hvile-i-sig-selv principper. Disse selskaber må tjene penge på de kommercielle aktiviteter. Bornholms Vand A/S, Bornholms Varme A/S og Bornholms Spildevand A/S er hvile-i-sig-selv selskaber. I disse må Bornholms Energi & Forsyning ikke tjene penge, da de er underlagt hvile-i-sig-selv regulering af Forsyningstilsynet og Forsyningssekretariatet (fremover Vandtilsynet). Bornholms Energi & Forsyning-koncernen er 100% ejet af Bornholms Regionskommune og bestyrelsen udpeges delvist politisk.
Her kan du følge både strømproduktion og strømforbrug på Bornholm. Animationen er en del af PowerLabDK, som bor hos Danmarks Tekniske Universitet. Grundlaget for animationen er et avanceret stykke software, som kan simulere, hvordan energisystemer fungerer under forskellige forudsætninger: Hvad skal der f.eks. med vores muligheder, hvis Bornholm får et anlæg, der kan producere brint? Hvad sker der f.eks. med varmeforsyningen, hvis Energiø Bornholms overskudsvarme pumpes ind i vores fjernvarmenet?