Danmarks bidrag kommer fra Bornholms Energi & Forsyning, som deltager med drikkevand fra Smålyngsværket på Bornholm.
Vandet hentes fra cirka 100 meters dybde i et lag af rød sandsten i Østbornholm – en unik geologisk formation i dansk sammenhæng. Behandlingen fokuserer på at bevare vandets naturlige smag og kvalitet og består udelukkende af simpel beluftning efterfulgt af filtrering gennem et sandfilter.
Bornholms deltagelse i smagningen sker bl.a. på baggrund af sejren i DANVAs Vand Grand Prix i 2019, hvor vandet blev kåret som Danmarks mest velsmagende.
Dommerne lagde dengang vægt på den særlige smag:
“Der er ingen tvivl om, at vandet i glasset med nummer 1 kan noget særligt. Det smager skidegodt, og det er markant anderledes end de andre glas vand,” sagde Lars Spring og tog en ekstra slurk.
Hans meddommer Frederik Czapnik var enig:
“Den smager virkelig frisk på en ren og kølig måde, og så har den ikke den mindste metalliske eller jordede bismag.”
Smålyngsværket forsyner omkring 16.000 borgere og udpumper cirka 900.000 m³ vand om året.
Vand-smagningen i Bruxelles ledes af den svenske vand-sommelier Gunilla Hultgren Karell.
Deltagerne får mulighed for at smage på og høre om de forskellige typer vand samt lære om de processer, der ligger bag drikkevandsforsyningen i Europa.
EurEau’s eksperter vil samtidig informere om de fælles europæiske standarder, der sikrer høj kvalitet i postevandet.
“Arrangementet viser, hvor varieret europæisk drikkevand er – og at kvaliteten er høj, uanset hvor man befinder sig,” siger Oliver Loebel, generalsekretær i EurEau.