Spring navigation over

Listed er centrum for ambitiøst projekt, der skal udvikle fjernvarmen og gøre den mere intelligent

Udviklingsprojekt: Bornholms Energi & Forsyning vil teste ny teknologi, der har potentiale til at gøre vores fire fjernvarmenet mere effektiv og billigere. Projektet kickstartes med et borgermøde fredag d. 4. marts

 

Projektet rummer store perspektiver. Ikke kun for Listedborgerne, ikke kun for Bornholmerne, men også for resten af fjernvarme-Danmark og fjernvarme-Europa. Listed er noget nær perfekt som testområde, fordi byen ligger for enden fjernvarmesystemet. Det giver bedre data og mere entydige resultater.

Projektets ene ben tester og udvikler et softwaresystem. Der indsamles data om husets varmesystem, brugen af varmen og temperaturen i huset. Disse data kobles med vejrudsigter. Resultatet er præcise prognoser, der kan fintune styringen af fjernvarmeanlægget.

Projektets andet ben er udviklingen af et analyseværktøj, som kan monitorere og samle data fra fjernvarmesystemet på højt avanceret niveau. Værktøjet vil optimere den daglige drift, men også give input til hvor og hvordan der skal investeres i en udvikling af fjernvarmesystemet.

Bornholms Energi & Forsyning er teamet op med både Danmarks Tekniske Universitet og firmaerne Neogrid og Utiligize for at løfte udfordringen.

Derfor søges nu 65 friske ’fjernvarmeborgere’, som vil sætte Listed på landkortet og være med til at effektivisere fjernvarmen, sikre lavere CO2-udledning og være med til at udvikle fjernvarmesystemet. Kom og vær med, lyder opfordringen - og få adgang til data via en app, som kan gøre livet med fjernvarme lidt lettere, lidt sjovere - og som potentielt kan reducere varmeregningen.

Bornholms Energi & Forsyning inviterer til borgermøde i Listedhuset, fredag den 4. marts kl. 17.00-18.00. Her vil Torben Jørgensen, Per Lund Petersen og Jacob Kruse fra Bornholms Energi & Forsyning fortælle mere om projektet. Der vil blive serveret kaffe, kage og svar på alle dine spørgsmål.

Yderligere informationer får du ved at kontakte
Klaus Vesløv
Public Affairs, kommunikation og ESG
Telefon 20 20 15 12
kv@beof.dk

 

Flexibility Heat Grid Bornholm
(også kaldet ’Listed projektet’) støttes med midler fra EU’s fond for regional udvikling via Energy Cluster Denmark. Det er Bornholms Energi & Forsyning, der står for projektet i samarbejde med andre danske partnere. Det samlede budget er på lidt over 2 mio. kr. Heraf finansierer Bornholms Energi & Forsyning cirka en tredjedel - 665.000 kroner. Investeringen foretages, fordi projektet kommer til at give ny viden, en reduktion af CO2-udslippet; det vil medvirke til øget energieffektivitet, reduceret varmetab i ledningsnettet og øget effektivitet i varmeproduktionen. EU støtter projektet med tæt på én mio. kroner. Resten af finansieringen står projekts andre partnere for.

Projektet vil være fuldt gennemført i slutningen af 2022.

Udstyret opsamler data om din fjernvarme og sender det til vores projektpartner Neogrid Technologies. De er eksperter i fjernvarmeoptimering.

Teknologien vil med tiden blive klogere - både på dit hus og dit fjernvarmeforbrug og vil optimere dit fjernvarmeforbrug - uden at gå på kompromis med komforten. Det er dig, der styrer temperatur-niveauet. Udstyret sørger for, at der ikke bliver for varmt eller for koldt i din husstand.

Data fra dit fjernevarmeanlæg bliver brugt af projektets partnere til at gennemføre projektets analysefase. Når vi afrapporterer resultaterne er alle data anonymiserede.



Udstyret / Til venstre den lille kommunikationsenhed, som monteres ved fjernvarme-enheden. Til højre en temperaturføler, som placeres diskret og centralt i huset.

Flexibility Heat Grid Bornholm (aka Listed projektet) støttes med midler fra EU’s fond for regional udvikling via Energy Cluster Denmark. Det er Bornholms Energi & Forsyning, der står for projektet i samarbejde med andre danske partnere.


Bornholms Energi & Forsyning: Producerer og distribuerer fjernvarme på Bornholm gennem Bornholms Varme A/S.



DTU, Danmarks Tekniske Universitet (videns-institution): Laver simuleringer og analyser af data fra fjernvarmenettet.
www.dtu.dk



NeoGrid (teknologileverandør): Leverer smart styring af fjernvarmen i husstande.
www.neogrid.dk




Utiligize (softwarevirksomhed): Udvikler digitalt investerings- og planlægningsværktøj.
www.utiligize.com

 


www.energycluster.dk

 

Bornholms Energi & Forsyning vil gerne etablere et fuldt fleksibelt fjernvarmenet med intelligent styring af fjernvarmeunits i 65 husstande i Listed, Bornholm.

I projektet skal der udvikles og afprøves et data-drevet overvågnings-og planlægningssystem baseret på nye data fra husstande og GIS-data fra fjernvarmenet til optimeret styring og investeringsplanlægning.
Den overordnede målsætning er at reducere energiforbrug, -produktion, varmetab og derved CO2-udledning:
Mål 1: Øget energieffektivitet i husstande
Mål 2: Reduceret varmetab i ledningsnet
Mål 3: Øget effektivitet af varmeproduktion

Alle husstande har en 100 liters varmtvandsbeholder, som indgår i den samlede styring af fjernvarmen for at analysere potentialet for fleksibilitet og decentral lagring.





Neogrids teknologi - PreHEAT - er en intelligent og selvlærende prognosebaseret løsning, der sikrer en mere energieffektiv bolig ved at reducere og udnytte din varme bedre uden at gå på kompromis med komforten.

PreHEAT styrer energien i huset baseret på vejrprognoser, viden om huset samt klimamålinger. Det sikrer mod overophedning og varmetab.

Teknologien har potentiale til at minimere dit fjernvarmeforbrug. Det er dog ikke noget, vi kan garantere. Det afhænger af dit hus, det afhænger af dine installationer, forbrugsmønster, isolering, radiatorer med videre. Men... styringen sikrer en meget bedre udnyttelse af energien i det samlede fjernvarmenet.

PreHEAT oparbejder viden omkring husets termiske egenskaber såsom isoleringsgrad, husets påvirkning af sol, vind og udetemperatur på indeklima samt brugsadfærden i huset.

PreHEAT kombinerer dette med vejrprognoser for, at kunne forudse og beregne lige præcis den mængde energi, der skal bruges til, at opretholde en behagelig komfort i huset. Løsningen reducerer varmetab, så du kan spare penge. Vejrkompensering er en metode til, at tilpasse fremløbstemperaturen til det aktuelle behov baseret på udetemperaturen.

Projektpartnerne vil blandt andet levere en simuleringsmodel af fjernvarmenettet, som kan analysere fremtidige driftssituationer og udvikle nye strategier:

• slutbrugerfleksibilitet, der bedre udnytter fjernvarmenettet
• forbedret drift af centrale varmeproduktionsenheder
• integration af decentrale kilder af spildvarme
• samdrift med elsystemet via fleksbilitetsydelser

Den opdaterede simuleringsmodel vil være et essentielt værktøj, når der skal planlægges fremløbstemperatur og planlægning af fjernvarmen i forbindelse med forbrugerfleksibililtet.