Spring navigation over

BEOF: Vi er lykkedes med at holde priserne nede på alle vores forsyninger

Der er stor tilfredshed i BEOF med selskabets regnskab for 2024, der viser et solidt overskud, samtidigt med, at det er lykkedes at holde priserne på vand, varme og spildevand under den generelle prisudvikling. Det er også lykkedes at sænke el-priserne en smule, og så har BEOF tjent penge på både værdipapirer og på såkaldte systemydelser. Overskuddet kan af forskellige grunde ikke udbetales direkte til kunderne, men kommer Bornholm til gavn på flere måder.

Side {{pageIndex}} af {{totalPages}}

Bornholms Energi & Forsyning leverer igen i 2024 et solidt overskud på lige over 72 millioner kroner.

 

- Det er jeg meget stolt over, siger, Claus Andersen, der er administrerende direktør i det kommunaltejede selskab og fortsætter:

 

- Jeg er rigtig godt tilfreds med, at vi både formår at drive en sund forretning i balance samtidig med, at vi kan holde prisen på vand, varme og spildevand på et niveau, der ligger under den generelle prisudvikling, siger han.

 


Solceller, batterier, en stor elkedel og 18 millioner holder prisen nede på vand, varme og spildevand

 

Økonomidirektør Jonas Krøier Hansen forklarer:

 

- Det er lykkedes os at skabe nogle indtægter i vores vand-, varme- og spildevandsselskaber, der gør, at vi kan holde priserne nede. Det er blandt andet solceller, batterier og en stor elkedel ved varmeværket i Østerlars, der sørger for det. Derudover har vi haft mulighed for at overføre 18 millioner kroner fra vores overskud til de tre selskaber. Det betyder, at vi har opkrævet 18 millioner kroner mindre hos vores vand-, varme- og spildevandskunder i 2024, siger han.

 

En del af de indtægter, der er skabt i de tre selskaber, er blandt andet salg af såkaldte system- og balanceydelser. Det er ydelser, som det statslige selskab, Energinet, opkøber for at sikre, at der hele tiden er en balance mellem den mængde strøm, vi har brug for i Danmark og den mængde, der bliver produceret. 

 

Og det glæder Claus Andersen, at en markant del af selskabets overskud kommer fra indtægter, der er skabt udenfor Bornholm:

 

- Det er jo utrolig positivt for bornholmerne, at vi kan sælge ydelser udenfor øen, som skaber indtægter, der holder prisen nede på vand, varme og spildevand på Bornholm.  Det er en af de fordele vi har, fordi vi i BEOF leverer flere forskellige typer af forsyninger, siger han og fortsætter:

 

- Og så glæder det mig, at den grønne omstilling af vores forsyninger samtidig også bidrager positivt til vores økonomi. For vores opgave er netop at levere en forsyning til bornholmerne, der både er til at betale, og som gør en positiv forskel for vores klima og miljø, siger Claus Andersen

 


Prisen på el er blevet lavere i 2024

 

Det har også været muligt for BEOF, at sænke prisen en smule på el, fortæller den administrerende direktør.

 

- Sidste år justerede vi vores elaftaler, og det har betydet, at det nu er lidt billigere at være elkunde hos os og lettere at gennemskue, hvad man betaler for, siger han og henviser til at BEOF i 2024 rykkede op på en 6. plads på Forbrugerrådet Tænks liste over Danmarks bedste elaftaler. Ifølge Tænk, er det en god kundeservice og gennemskuelige priser uden skjulte gebyrer, der er årsag til placeringen.

 


Den største del af overskuddet stammer fra aktier og obligationer

 

Den største del af årets overskud stammer dog fra selskabets investeringer i aktier og obligationer, som sidste år havde ekstraordinært medvind i sejlene. Den ustabile verdenssituation betyder dog, at værdien af selskabets værdipapirer går op og ned.

 

-  Vi har investeret vores formue med langsigtet formuepleje for øje, så lige så vel som Hr. og Fru Kofoed skal have is i maven, når der er usikkerhed på aktiemarkedet, som der er nu, skal vi gøre det samme. Derfor er det vigtigt, at vi i BEOF kigger på afkastet over en længere periode. Vi er dog glade og tilfredse med den positive udvikling, der var i 2024, siger Jonas Krøier Hansen.

 

 


Overskuddet gør en forskel på Bornholm

 

Det overskud, BEOF genererer, kan af flere årsager ikke udbetales direkte til kunderne eller ejerne.

 

- Hvis vores ejere, som er regionskommunen, ønsker at få udbetalt vores overskud, altså udbytte, så vil det årlige bloktilskud som kommunen får fra staten blive modregnet med 60%. Vi kan kun føre en begrænset del af overskuddet ind i vores vand, varme og spildevandsforretninger, da lovgivningen dikterer, at udgifter og indtægter i den slags selskaber skal balancere, siger Jonas Krøier Hansen og Claus Andersen fortsætter:

 

- Derfor arbejder vi i BEOF hver dag på at skabe værdi for bornholmerne på andre måder. Vi investerer for det første i en grøn og sikker forsyning, der skal sikre et bedre Bornholm for de kommende generationer, derudover skaber vi nye arbejdspladser på øen, og vores aktiviteter på øen skaber også arbejde til lokale underleverandører, som for eksempel de landmænd, der leverer halm og flis til vores værker, og på den måde er vi med til at holde hjulene i gang og skabe vækst og udvikling her på øen.

 


Overskuddet skal investeres i Bornholm

 

Forperson for bestyrelsen, Helle Munk Ravnborg, glæder sig over, at BEOF realiserer et godt resultat igen i år og fremhæver nogle af de store investeringer, der skal bidrage til en så grøn, sikker og effektiv forsyning som muligt – både nu og i fremtiden.

 

- På den korte bane har BEOF netop renoveret seks ældre vindmøller og forlænget deres levetid med 15 år. Renovering af gamle møller er både billigere og samtidig en mere bæredygtig løsning end enten nye møller eller at møllerne tages ned. I 2024 har vi også besluttet at installere et 10 MW batteri på vores gamle kulkraftværk. Med denne investering kan vi lagre energi fra vind og sol, når den er billig, og sælge den, når prisen er høj. Det vil både øge forsyningssikkerheden og være med til at stabilisere elpriserne samt sikre mere bæredygtig strøm i elsystemet. På den længere bane står vi over for store investeringer, når vi skal finde ud af, hvordan vi kan producere vores fjernvarme på grøn strøm frem for på halm og træflis. Det er alle eksempler på betydelige investeringer, der er helt centrale for, at BEOF kan indfri sine – og Bornholms – mål, slutter hun.

 

Læs hvorfor BEOF ikke kan udbetale sit økonomiske overskud til bornholmerne her.