Spring navigation over

Tre lygtepæle bliver til ladestandere

 Når 150 rønneboer åbner postkassen i løbet af tirsdag, så ligger der en hilsen fra Bornholms Energi & Forsyning. For i området omkring Dampmøllegade, Møllegade og Smedegade skal tre lygtepæle i et forsøg også fungere som ladestandere for elbiler.

 

- Vi vil gerne finde ud af, om man kan oplade elbiler ved at bruge noget af den strøm, der i forvejen er i kommunens lygtepæle og kabler, fortæller Maria Hach, der er projektleder hos Bornholms Energi & Forsyning.

Formålet med forsøget er at finde ud af, hvordan beboere i ældre bydele, som ikke kan parkere på egen grund, alligevel kan oplade deres elbiler, tæt på hvor de bor.

- I stedet for at grave de gamle bydele op og lægge nye kabler ned i vejen, så vil vi undersøge, om vi kan bruge de kabler og lygtepæle, der allerede står der, siger Maria Hach.

Bornholms Energi & Forsyning samarbejder med Bornholms Regionskommune og Danmarks Tekniske Universitet, og der er en god grund til at energiselskabet involverer sig i innovations-projekter som dette.

- Det her gør vi, fordi vi ved, at folk med elbiler gerne vil lade dem op tæt på, hvor de bor, og med det her forsøg håber vi på at gøre det nemt for dem, at være en del af den grønne omstilling, siger Klaus Vesløv, kommunikationschef, i Bornholms Energi & Forsyning og fortsætter:

- Vi har et oprigtigt ønske om at trække Bornholm i en grønnere retning, og det her projekt er et skridt i den retning.

 

Bornholmerforsøg til hele verden
Projektet har et stort potentiale, siger Chresten Træholt, der er lektor og som varetager projektet på DTU.

- Hvis borgerne tager ladestanderne til sig, kunne man forvente, at også andre ø-samfund og gamle bykerner i Danmark såvel som i resten af verden ville bruge teknologien. På den vis har projektet nogle store perspektiver, siger han.

Projektet er støttet af Vissingfonden.

Fakta
De tre lygtepæle står på hhv. Dampmøllegade 29-31, Møllegade 19 og Smedegade 10-12 i Rønne.
De klargøres i marts, hvor der også optegnes en parkeringsbås ud for hver af dem.
Ladeboksene opsættes og tages i brug i løbet af april.
Forsøget skal køre i omkring otte måneder.