Spring navigation over

 

 

Mød os på Folkemødet. Vi har rullet både campingvognen, ladecontaineren, direktøren og hele strategi- og udviklingsafdelingen ud. Både dit vand, din strøm, din fjernvarme og spildevandet er under forandring. Få en pejling på, hvor fremtidens forsyning er på vej hen - og vær med til at kåre Folkemødets bedste drikkevand. 

TORSDAG

.

Vi sætter strøm til din mobil
Torsdag kl. 12.00 - 17.00 / Ved Klima- og Energiscenen (C34)

.

Åbning af Klima- og Energiscenen
Torsdag kl. 12.00-12.25 / Klima- og Energiscenen (C34)
Bliv klædt på til Folkemødets mange grønne debatter når klima- og energiminister Lars Aagaard (M), direktør for Green Power Denmark, Kristian Jensen, Ditte Juul Jørgensen, generaldirektør i EU-Kommissionens generaldirektorat for energi og forperson for Bornholms Energi & Forsyning, Helle Munk Ravnborg kommer med deres bud på de vigtigste grønne temaer på Folkemødet. Debatten byder på temaer, der fylder allermest ved dette års Folkemøde og modereres af forhenværende klimakommissær i EU, Connie Hedegaard. Arrangør: Green Power Denmark.
.

Luk lort ud og red klimaet!
Torsdag klokken 12.30 - 13.30 / Bornholmerhuset (K22)
Lån en ekspert i menneskebiblioteket og bliv klogere på, hvordan den grønne omstilling kan være usynlig for dig og mig, mens vi producerer spildevand, helt som vi plejer. Alle mennesker producerer spildevand hver dag. Men hvor bliver det af? Kan vi udnytte spildevand og restprodukter fra renset spildevand som en ressource? Kan spildevandspumper være med til at balancere elnettet?
Mød spildevandsnørderne fra Bornholms Energi & Forsyning: Torben Jørgensen: Fra spildevand til ren, grøn strøm. Daniel Sereth Larsen: Er der guld i lortet? Paulo Martins Silva: Befri Østersøen! Fjern slammet! Og Sara Björkqvist: Spildevand til Power-to-X og markvanding.
Arrangør: Bornholms Energi & Forsyning.

.

Fremtidens energi er grøn – hvordan?
Torsdag kl. 14.00-14.30 på Hovedscenen
Børnereportere og Bornholms Energi & Forsyning spørger minister og Europa-Kommissionen hvordan energiøer bliver en succes.  Danmark har siden 1970’erne været først til at udvikle vindenergi og er det fortsat. Med Energiø Bornholm tager Danmark springet ud i at være førende på den nye energitransformation, men det sker ikke uden bump på vejen. Når energien skal flytte sig over landegrænser, kræver det nemlig international lovgivning og fælles standarder. Hvad skal besluttes nationalt og hvad skal besluttes i EU? Hvad kan samarbejde på tværs af øerne i Østersøen gøre for processen og hvilke erfaringer kan der trækkes på fra Nordsøsamarbejdet?
De bornholmske børnereportere er Stella, Thyra og Benjamin. Det er Claus M. Andersen, direktør for
Bornholms Energi & Forsyning, der er moderator.
Arrangør: Baltic Energy Island og Bornholms Energi & Forsyning.

.

Can Baltic Sea Region supply Europe with green hydrogen?
Torsdag kl. 16.00-16.30 / Klima- og Energiscenen (C34) 

The Baltic Sea Hydrogen Collector (BHC) is a ground-breaking cross-border project to create a first-of-its-kind offshore hydrogen pipeline infrastructure in the Baltic Sea region. The BHC will be connecting hubs for hydrogen production on the islands of Åland, Gotland, and Bornholm to secure the supply of green hydrogen in Northern Europe. How do we arrive at common solutions to make the project succeed? How can we best speed up the process? What is needed and where should the decisions be made? We bring together experts from all sectors and focus on common solutions across industry, politicians, and countries: Claus M. Andersen, Bornholms Energi & Forsyning is the moderator, Charlotte Jepsen, Leading Partner CIP Foundation, Pascal Hector, Ambassador of the Federal Republic of Germany to Denmark, Thomas Dalsgaard, Partner in Copenhagen Infrastructure Partners, CIP and  and Pernille Asgaard Haaning, CEO RWE Denmark.
Arrangør: Baltic Energy Island og Bornholms Energi & Forsyning.

.

Afløbsrens: En grøn gamechanger
16.00-16.30 på Klima- og Energiscenen, lille scene C35

Flydende hydroxidsalt, kausisk soda eller bare… afløbsrens. Du kender det hjemme fra rengøringsskuffen, men kender du også de rene potentialer, som salten i afløbsrensen kan have for den grønne omstilling? Den kan nemlig bruges som et energilager til den grønne strøm, der også skal bruges på dage, hvor der ikke er sol eller blæst. I flere aktuelle innovationsprojekter bliver den flydende salt testet som energilager – både i Esbjerg og i Rønne. Kom og hør mere om mulighederne med afløbsrensen som et energilager til den grønne omstilling og om de arbejdspladser, den eksport og den rene energi, som produktet kan gemme over tid. Hvilke udfordringer kan teknologien løse i resten af verden? Det drøfter Hyme Energy, Bornholms Energi & Forsyning, Energy Cluster Denmark og flere andre partnere på Folkemødet.
Arrangør: Hyme Energy, Bornholms Energi & Forsyning og Energy Cluster Denmark

.

Træd af hamsterhjulet og sæt fart på karrieren på Bornholm!
17.00-18.00 i Bornholmerhuset, K22

Hør om mulighederne for at skabe et drømmeliv i udkanten, og mød bl.a. brygmesteren fra Svaneke Bryghus og smag tre af hans øl. I debatten om Bornholm som karriereø tager vi en snak om det at rykke til Bornholm midt i karrieren. Hvilke overvejelser gør man sig? Og kan man overhovedet gøre karriere i udkants-Danmark? Hvilket liv får man, hvis man tør tage springet til f.eks. Bornholm? Mød fire tilflyttere til debat om det nye liv!
Arrangør: Tilflytterservice Bornholm, Deltagere: Jacob Trøst, Borgmester – Casper Craggs, Iværksætter – Peter Schrøder, Brygmester Svaneke Bryghus – Karina Qvistgaard, Regnskabschef BEOF

.

FREDAG

.

Grøn er det nye sort!
Fredag klokken 09.30 - 10.30 / Bornholmerhuset (K22)
Lån en ekspert i menneskebiblioteket og bliv klogere på, hvordan vi forbereder bornholmerne og det bornholmske energisystem til fremtiden. Hvordan udnytter vi bedst grøn energi og bruger det til at balancere elnettet? Hvordan udnytter vi bedst den energi, der er til rådighed? Hvordan kan vi ved fælles hjælp blive grønnere? Mød energinørderne fra Bornholms Energi & Forsyning: Jörgen Westerdahl Edström: Fremtidens grønne kraftvarmeværker. Maria Hach: Smartere opladning af din elbil. Mette Skøt: Bornholm som energiø. Emilie Østergaard Marcher: Bornholmerne i den grønne omstilling. Alexander Støvelbæk: Fremtidens intelligente fjernvarme. Christian Nygaard Sørensen: Mere sol og vind på Bornholm. Torben Jørgensen: Fremtidens grønne fjernvarme. 
Arrangør: Bornholms Energi & Forsyning.

.

Vi sætter strøm til din mobil
Fredag kl. 12.00 - 17.00 / Klima- og Energiscenen (C34)

.

Campus Bornholm rister en klimaordførers grønne ambitioner over sagte ild
Fredag kl. 16.00-16.25  /  Klima- og Energiscenen (C34) 

I denne debat får en førsteårs gymnasieklasse fra Campus Bornholm mulighed for at give det politiske system kamp til stregen, når det gælder mål såvel som resultater i den grønne omstilling.

Klassen stiller nemlig op til duel mod Henrik Frandsen, klimaordfører for Moderaterne. Og eleverne er kampklare. Forud for dagen har Campus Bornholm og Bornholms Energi & Forsyning nemlig klædt dem godt på. Eleverne har både været på Christiansborg, hvor de har mødt Venstres klima- og energiordfører, for at blive klogere på et af regeringspartiernes klima- og energipolitik. Men for at blive helt skarpe på hvor politikerne skal se at få fingeren ud i en fart, er eleverne blevet bevæbnet til tænderne med gode argumenter af repræsentanter fra Rådet for Grøn Omstilling, Ungeklimarådet og Green Power Denmark. Det er direktør for Bornholms Energi & Forsyning, Claus M. Andersen, der styrer debatten.
Det er direktør for Bornholms Energi & Forsyning, Claus M. Andersen, der styrer debatten.
Arrangør: Bornholms Energi & Forsyning

.

En gymnasieklasse rister lokale politikeres grønne ambitioner 
Fredag kl. 16.30-17-00 på Klima- og Energiscenen (C35)

I denne debat får en førsteårs gymnasieklasse fra Campus Bornholm mulighed for at give det politiske system kamp til stregen, når det gælder mål såvel som resultater i den grønne omstilling. Klassen stiller nemlig op til duel mod en række medlemmer af kommunalbestyrelsen på Bornholm, herunder viceborgmester Morten Riis (Ø), Linda Kofoed Persson (C), René Danielsson (O) samt Claus Larsen-Jensen (A). Og eleverne er kampklare. Forud for dagen har Campus Bornholm og Bornholms Energi & Forsyning nemlig klædt dem godt på. Eleverne har både været på Christiansborg, hvor de har mødt Venstres klima- og energiordfører, for at blive klogere på partiets klima- og energipolitik. Men for at blive helt skarpe på hvor politikerne skal se at få fingeren ud i en fart, er eleverne blevet bevæbnet til tænderne med gode argumenter af repræsentanter fra Rådet for Grøn Omstilling, Ungeklimarådet og Green Power Denmark. Det er direktør for Bornholms Energi & Forsyning, Claus M. Andersen, der styrer debatten. 

 

LØRDAG

 

Fra din og min høm-høm til grønt guld – med Huxi Bach
Lørdag kl. 09.00-09.45 på Hovedscenen
Huxi Bach er moderator på en samtale, om hvordan spildevand måske er fremtidens grønne guld. Huxi Bach styrer en latrinær samtale, der gør os klogere, på noget af det mest borgerinddragende vi har, nemlig spildevand. For det, som vi hver dag skyller ud i toilettet, er måske fremtidens grønne guld. Spildevand kan nemlig renses og bearbejdes på flere måder, så det bliver en ressource fremfor et restprodukt, der efter rensning, ledes ud i havet. Hvis spildevand renses ekstremt godt, så kan det f. eks. bruges i den meget vandkrævende produktion af Power-to-X. Spildevand kan også bruges på forskellige måder som gødning i landbruget, og med hjælp fra ny teknologi, som spildevandspumper, kan det bidrage til den grønne omstilling. Men hvad kan spænde ben for spildevandets grønne fremtid? Det - og de grønne muligheder -  får vi svar på, når Huxi taler med lektor, Cejna Anna Quist-Jensen, Aalborg Universitet, Knud Erik Andersen, CEO og stifter, European Energy, Claus M. Andersen, direktør, Bornholms Energi & Forsyning samt Lea Wermelin (S), der er klima-, energi- og forsyningsordfører.
Arrangør: Bornholms Energi & Forsyning

.

Kom. Smag. Og vær med til at kåre 'Folkemødets bedste vand'
Lørdag kl. 10.00 - 13.30/ Klima- og Energiscenen (C34/C35)
Christiansø, Smålyngsværket, HOFOR (København) og FORS (Holbæk) dyster mod hinanden.
Lørdag 10.00 - 12.30: Vandsmagningen er åben. Kom. Smag. Stem
Lørdag 13.30 - 13.30: Formand for Danva, Ellen Trane Nørby, michelinkokkene Mikkel Marschall og Thomas Pasfall går på scenen for at  bedømme vand fra de fire vandværker, samt kåre det bedste vand.
Arrangør: DANVA og Bornholms Energi & Forsyning

.

Vi sætter strøm til din mobil
Klokken 12.00 - 17.00 / Klima- og Energiscenen (C34)

.

CO2-afgift, skov og drikkevand
Lørdag kl. 14.00-14.45 / Scenen for Samfundsansvar – ESG  (F18)

Over halvdelen af drikkevandsboringerne er påvirket af pesticider og kemikalier. Derfor skal der oprettes beskyttelse af større, sammenhængende områder – grundvandsparker – men der er rift om arealerne. Derfor skal vi arbejde sammen om multifunktionelle løsninger, der opfylder flere mål på en gang. Vi er tvunget til at ændre tingenes tilstand hurtigt og handle politisk overfor problemerne med klima, land og vand. Der skal findes en model til en CO2-afgift på landbruget, så det kan give merværdi at beskytte grundvandet multifunktionelt ved at plante skov, anlægge vindmøller og solceller eller omlægge til økologisk drift.

Deltagerne er Carl-Emil Larsen, DANVA, Anders Panum Jensen, L&F, Claus M. Andersen, Bornholms Energi & Forsyning, Henrik Plougmann Olsen, HOFOR. Dte er Lars Trier Mogensen fra P1 programmet Gud og grønne skove, der er ordstyrer. / Arrangør: HOFOR, DANVA og Bornholms Energi & Forsyning.

.

Ja tak til elmaster og højspændingsstationer hos os?
14.30-15.30 på Klima- og Energiscenen, lille scene, C35

Lokal trivsel og vækst skal gå hånd i hånd med grøn omstilling af Danmark og Europa. Men det kræver, at vi sammen sikrer rimelige forhold for de borgere og grundejere, der skal leve med infrastrukturen ganske tæt på. Det kræver nok også, at elmaster og højspændingsstationer ikke bare fylder i landskabet, men også giver reelle muligheder for lokal vækst og udvikling. Kan vi som samfund skabe positive fællesskaber om grøn omstilling fremfor modstand og frustration, også dér, hvor elmaster og højspændingsstationer fylder mest?
Arrangør: Green Power Denmark. Deltagere: Jacob Trøst, Borgmester – Mette Skøt, BEOF – Hanne Storm Edlefsen, Energinet – Sigurd Seindal Krabb, Ungeklimarådet – Helle Bay Eriksen, DN – Julia Kirch Kirkegaard, DTU

.

Bornholms naturarealer: Hvordan kan pengetræet blomstre
15.00-15.50 i Socialdemokratiets telt – C1

Bornholms areal er 588 kvadratkilometer. Det kan og skal bruges til mange formål og af mange forskellige aktører med hver deres personlige og professionelle interesser. Men hvordan bliver der plads til det hele? Er hensynene til biodiversitet, outdoor-aktiviteter, landbrug og energianlæg være i modstrid, eller kan de kombineres? Arrangør: Socialdemokratiet – deltagelse af Lea Wermelin, Laila Kildesgaard, Frederik Tolstrup, Kasper Flygare og Claus Andersen

.

Den usynlige tærskel – spillesalon om psykologisk tryghed
16.00-16.45 på Ledelsesscenen – B5

I vores arbejdsliv møder vi usynlige tærskler, der begrænser vores evne til at tænke, tale og handle frit. Den medfølgende utryghed er skadelig både for individet, for arbejdspladsen og vores evne til at skabe resultater sammen. Psykologisk tryghed derimod er tilliden til, at vi ikke bliver straffet eller latterliggjort for at dele idéer, rapportere fejl eller stille spørgsmål, og dermed sættes medarbejderne i stand til at tænke og tale frit og bidrage med indsigter og spørgsmål. Forskningen viser tydeligt, at tillid og tryghed er afgørende konkurrenceparameter for virksomheder og organisationer, der opererer i et omskifteligt, komplekst og innovativt arbejdslandskab. Spillet ”Den usynlige tærskel” er udviklet af BETRUST i samarbejde med erhvervspsykolog Sarah Ambs-Thomsen, som er en af Danmarks førende eksperter på området. Sarah vil indlede spillesalonen med at gøre os klogere på, hvad psykologisk tryghed er, og derefter vil et lederpanel spille spillet sammen med publikum. Arrangør: DI – deltagelse af Bornholms Mosteri samt Bornholms Energi & Forsyning

.