Projektperiode: 01.03.2011-31.03.2015

Program: ForskEL 10640

Projektpartnere: BEOF (tidligere Østkraft), MDT Analysis, Forbrugerrådet TÆNK, Campus Bornholm

Projektformål Hovedformålet med IUFE-projektet var at skabe et informations- og uddannelseskoncept på Bornholm for at øge slutbrugerens aktive deltagelse i elmarkedet, samt øge bevidstheden om og forståelsen af:
- Smart Grid visionen og EcoGrid
- Fleksibel efterspørgsel efter elektricitet
- Nye muligheder for at kontrollere elforbruget
- Nye energiteknologimuligheder

BEOFs rolle BEOFs rolle var at øge den generelle bevidsthed om EcoGrid blandt offentligheden på Bornholm, ved at opnå generel accept fra lokale politikere og dernæst at tiltrække mediernes interesse. Herudover planlagde og gennemførte BEOF undervisning af slutbrugerne i Villa Smart. Konceptet blev afprøvet på de 2000 bornholmske elforbrugere, som deltog i BEOFs smart grid demonstrationsprojekt, EcoGrid EU.

Projektresultater
- 400 besøgende fra 50 forskellige lande var på Bornholm for at lære mere om EcoGrid, herunder de danske IUFE-aktiviteter
- Omkring 600 studerende besøgte Villa Smart for at lære om smartgrid og EcoGrid.
- Gennem aktiv forbrugerinddragelse og stærk kundesupport var det muligt at fastholde flertallet af deltagerne, ca. 80% af EcoGrid
- Stor interesse fra deltagere under testperioden EcoGrid-projektet og dets (IUFE) rekruttering- og forbrugerinddragelsespraksis blev hædret som "det næstbedste" af ISGAN Award of Excellence (2014).
- I juni 2016 var EcoGrid-projektet vinderen af den prestigefyldte EU Bæredygtig Energi Award 2016 (EUSEW16) i kategorien Forbrugere.

Læs slutrapporten her